Skocz do zawartości

Nowy regulamin FORUM

47 odpowiedzi w tym temacie

#21 altowiolistka

• Wiceprezes Klubu Wrześniowych Masterów

• PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9879 postów
  • Rok:apl. radcowska

Napisano 10 luty 2008 - 12:38

A ja mam wrażenie, że napisanie nowego regulaminu forum było podyktowane tylko i wyłącznie niegdysiejszymi, pojedynczymi, ale nagłośnionymi ekscesami, typu avatar Martii kontra avatar kogoś-tam. <_<
Dan dan dance, then rendez-vous
Olé! This is a pose of victory, lan la lan!
Shake shake shake, let's look for it!
We shouldn't end it with the rhythm of bye-bye.

ビオラ休みの日には, いつもゴロゴロ。

#22 micha(l)

• Prezio

• 4139 postów
  • Rok:V
Napisano 10 luty 2008 - 12:45

Przepis o zakazie wulgaryzmów może być co najmniej trudny do wyegzekwowania, bo załóżmy ,że przeklnę np. w języku swahili; czy któryś zarządców(czy innej forumowej władzy) zna ten język? Nie sądzę... :P
Dołączona grafika
Tiaaa

#23 Falk von breslau

• Prezio

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 4691 postów
  • Rok:absolwent

Napisano 10 luty 2008 - 12:46

No, Alti, to teraz masz już równo pozamiatane... :<
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#24 _użytkownik usunięty_

Napisano 10 luty 2008 - 12:53

alto napisał:

A ja mam wrażenie, że napisanie nowego regulaminu forum było podyktowane tylko i wyłącznie niegdysiejszymi, pojedynczymi, ale nagłośnionymi ekscesami, typu avatar Martii kontra avatar kogoś-tam. dry.gif

projekt nowego regulaminu powstał na długo przed tym zdarzeniem a impulsem było utworzenie fundacji.

Użytkownik kinga. edytował ten post 10 luty 2008 - 12:55

#25 Falk von breslau

• Prezio

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 4691 postów

Napisano 10 luty 2008 - 13:12

Co nie zmienia faktu, że daje to pole do nadużyć.
Więc uważam, że powinno to zostać doprecyzowane.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 @Michał@

• Prezio

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 5414 postów
Napisano 10 luty 2008 - 13:13

Też mam pomysł na nowy regulamin B-)

Cytat

ART. 1

Złamaniem regulaminu forum jest wszelkie zachowanie sprzeczne z moralnością socjalistyczną/demokratyczną/studenta prawa*

ART. 2

Złamanie regulaminu forum jest karane ostrzeżeniem, czasowym banem lub usunięciem konta użyszkodnika.

ART. 3

Regulamin wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

*niepotrzebne skreślić

#27 karola10

• Prezio

• 7952 postów
Napisano 10 luty 2008 - 13:14

par. 2 pkt 2-4
To mi się zdecydowanie nie podoba, daje za dużą władzę, a nie ma mechanizmu kontroli.
Dołączona grafika
Sadystka, lubi swoj? prac?.
http://change.menelgame.pl/change_please/8230573/
Pfffffff!

#28 Falk von breslau

• Prezio

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 4691 postów

Napisano 10 luty 2008 - 13:15

Dopisz do art. 2 konfiskatę majątku i karę śmierci w trybie administracyjnym i będzie git.

PS.

Wyświetl postUżytkownik karola10 dnia 10 Feb 2008, 13:14 napisał

par. 2 pkt 2-4
To mi się zdecydowanie nie podoba, daje za dużą władzę, a nie ma mechanizmu kontroli.

Wyświetl postUżytkownik mp dnia 9 Feb 2008, 23:33 napisał

Kiedyś ktoś na forum powiedział - "jak się nie podoba to wypad" - ale reszty zapomniałem

Czy można to traktować jako wykładnię autentyczną?

Użytkownik Jean edytował ten post 10 luty 2008 - 13:26

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#29 @Michał@

• Prezio

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 5414 postów
Napisano 10 luty 2008 - 13:19

Niestety - należy pogodzić się z tym, że forum nie jest miejscem gdzie jest wolność słowa, demokracja i równość wszystkich wobec wszystkich.

Czy ktoś ma w tej kwestii jakieś wątpliwości...?

Użytkownik @Michał@ edytował ten post 10 luty 2008 - 13:20

#30 Jean

• LAPD officer

• 13891 postów
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 10 luty 2008 - 13:24

Cytat

Na przykład zmiana awatara...?

Nie widzę w tym nic złego. Czasem awatara trzeba zmienić. Czasem na przykład też sygnaturę (gdy jest za duża, zawiera reklame itd.).

Cytat

Regulamin regulaminem, ale tzw. "dobre obyczaje" są najważniejsze.

"Dobre obyczaje" w internecie to Netykieta. Jest do niej odwołanie w regulaminie. Jak ktoś nie zna jej podstawowych zasad, to niestety nie jego problem.

Cytat

PS. Nie zauważyłem w regulaminie nigdzie kompetencji do skracania blokady konta, odblokowywania konta użytkownika przed czasem. (ale to tylko tak na marginesie)

W Regulaminie Sejmu nie było też chyba kompetencji Sejmu do wywalenia marszałka, ale Leppera się pozbyli.
1. Jeżeli moderator ma prawo nałożyć blokadę, to ma ją prawo też skrócić - to logiczne, może przecież modyfikować własną decyzję, też na niekorzyść usera, np. gdy przypadkiem a mu 1 godzinę zamiast jednego dnia.
2. Admini mogą anulować każdą decyzję moderatora.

Cytat

Troche chyba przesadziles/liscie Gagamel? Nakaz stosowania poprawnej polszczyzny (lacznie z ortografia)? No wiesz... Szczytny cel, ale to smiesznie troche wyglada

Bardzo słuszna regulacja. Przynajmniej będzie można wywalać takich gwałcicieli ortografii, do których nawet powstanie FF 2.0 nie dociera. Do poprawnego języka należy też prawidłowy, zgodny z przyjętymi zasadami, zapis komputerowy, czyli odpowiednie ułożenie spacji, przecinków itd.
Jak ktoś nie umie napisać zdania tak, żeby pierwszy człon pasował do drugiego, to niech lepiej go nie pisze.

Cytat

a dlaczego nie ze względu też na inne czynniki, typu rasa, kolor skóry, płeć, orientacja seksualna, etc.

Trochę brakuje. Ktoś, kto się nie zna mógłby taką nietolerancją podpiąć pod faszyzm, ale wszyscy wykształceni ludzie przecież wiedzą, że faszyzm nie jest ideologia rasistowską.
Jednak tego typu wypowiedzi mogą być sprzeczne z prawem i/lub netykietą, więc można je usuwać.

Cytat

No i + podanie komunikatu z przyczynami do publicznej wiadomości w ciągu 24h od usunięcia konta

Bardzo niekoniecznie.
Konta lecą z różnych powodów i to często te należące do userów mających 2 posty. Być może kiedyś dokona się przesiew kont, by wywalić te, z których nikt się nie logował np. rok. Wtedy też trzeba by o każdym usunięciu z osobna zawiadamiać.

Cytat

Jakieś takie mam dziwne wrażenie po przeczytaniu tego, że użytkownik jest tylko i wyłącznie elementem opcjonalnym forum, który nie ma totalnie nic do powiedzenia, w szczególności jeśli chodzi o punkt 2 o który prawie się otarłem

Od dawna wiadomo, że moglibyśmy mieć tu całkiem dobre forum, gdyby nie Ci wszyscy cholerni użytkownicy.
Co do usuwania kont - nie będzie sie to działo na pewno za często. Do tej pory kontrowersyjny przypadek był może jeden (usunięcia konta, nie bana)

Cytat

A ja mam wrażenie, że napisanie nowego regulaminu forum było podyktowane tylko i wyłącznie niegdysiejszymi, pojedynczymi, ale nagłośnionymi ekscesami, typu avatar Martii kontra avatar kogoś-tam.

Nie.
Te kontrowersyjne postanowienia nie robią różnicy, bo gdyby ich nie było admini i tak mogliby to robić. Z prostej przyczyny - to ich forum. Na ten argument przecież już się powoływano :-P
Samo powstanie regulaminu to w dużej części wynik zmian na forum, a jego kształt i wejscie w życie wynikają głownie z wniosków i nacisków modów i adminów do spraw technicznych. Tak naprawdę jest to pierwszy porządnie zrobiony regulamin, który jest próbą stworzenia postaw do działania modów w warunkach, które na forum istnieją a nie jest wyrazem legislacyjnych zapędów twórcy. Jest wreszcie uregulowaniem po prostu działań moderatorów, które oni podejmują. W poprzednim regulaminie była masa dyrdymałów o prawie prasowym itd. w sytuacji, gdy oczywiste jest, że istniejących regulacji prawnych naruszać nie można, bo są one istniejącymi regulacjami prawnymi. Teraz wreszcie jest o pisaniu posta pod postem, nadużywaniu kolorów, gwałceniu zasad językowych, nabijaniu postów, wrzucaniu adresów e-mail z prośbami o wysłanie materiałów itp.
Prawda jest taka, że regulamin jest w dużej mierze ściągnięty z innych for, gdzie zapewne nie ma tylu studentów prawa i nikt nie stara się rozważać korelacji między regulaminem a ustawodawstwem, a chciał poradzić sobie z problemami forum.

Cytat

Przepis o zakazie wulgaryzmów może być co najmniej trudny do wyegzekwowania, bo załóżmy ,że przeklnę np. w języku swahili; czy któryś zarządców(czy innej forumowej władzy) zna ten język? Nie sądzę...

No i? Straszne... nie wyegzekwujemy zakazu.

Falk napisał:

No, Alti, to teraz masz już równo pozamiatane... :<

Myślę, że do pewnych osób te odpowiedzi i tak nie dotrą, i może i dobrze.

Cytat

Wyświetl postUżytkownik mp dnia 9 Feb 2008, 23:33 napisał

Kiedyś ktoś na forum powiedział - "jak się nie podoba to wypad" - ale reszty zapomniałem

Czy można to traktować jako wykładnię autentyczną?

Falk: nie w kwestii działań moderatorów. No, może przynajmniej nie zawsze.
Mp: nie wypad, tylko wyjazd. I reszty nie było. Generalnie powiedział to koleś, który poza tym w każdym poście wrzucał "NIE NAWIŚĆ DO POLICI", więc gratuluję źródeł inspiracji.
Dołączona grafika
Szukając uczuć w jego twarzy/ Zamiast go zabić z zimną krwią.
Zamiast zacisnąć drut na szyi (...)/ Chcę słyszeć, jak przed śmiercią wyje

#31 altowiolistka

• 9879 postów

Napisano 10 luty 2008 - 13:30

Dobra, koniec wyrzekania, konkretne sugestie ode mnie.

Mechanizm kontroli. Nie może być tak, że jeden admin podejmuje arbitralne decyzje, nijak ich nawet nie uzasadniając. To tworzy kolesiostwo, o którym pisał knedel, tyle, że nie w relacji mod - użytkownik, ale wśród adminów. Jeżeli decyzja jest ważna dla któregoś z użytkowników - ban, wykasowanie konta - powinna zapadać większością głosów, zainteresowane osoby powinny być o niej powiadamiane, a sama informacja na żądanie (tylko!) użytkowników powinna być ujawniana publicznie.

I nie obchodzi mnie, kto jest właścicielem, a kto nie. Macie wpis do KRS, więc raczcie stworzyć takie struktury, które sprawią, że działania będą przejrzyste i sprawiedliwe.

Zmiany w profilu. Zdefiniujcie, co rozumiecie pod pojęciem zapewnienia prawidłowego działania forum. Rozumiem, kwestie, które są sprzeczne nie tyle z regulaminem, co nawet z prawem, typu usunięcie faszystowskiego avatara. Ale avatara, który przez przypadkiem z czyimś się dubluje? Luki są straszne, trzeba to doprecyzować. Bo inaczej naruszenie dóbr osobistych jak nic.

Użytkownik altowiolistka edytował ten post 10 luty 2008 - 13:35

ビオラ休みの日には, いつもゴロゴロ。

#32 _użytkownik usunięty_

Napisano 10 luty 2008 - 13:33

Cytat

par. 2 pkt 2, 4

no patrzcie, a jak wchodził ostatni regulamin nikt nawet o tym słowa nie pisnął;p

#33 suszi

• Prezio

• 5733 postów

Napisano 10 luty 2008 - 13:35

Cytat

par. 6

n) wstawiania sygnatury przekraczającej poniższe limity: maksimum 4 linijki tekstu standardowej wielkości po 90 znaków LUB 3 obrazki o maksymalnym wymiarze 30x500px każdy (bądź kombinacja 2 linijki + 1 obrazek);

Jupikajej, mam nielegalną sygnaturę! A więc zapewne podpadam pod:

Cytat

§ 2
2. Administrator Forum ma prawo usunąć konto użytkownika bez podania przyczyny.

Wywalicie mi rybki, aniołki, BSG, linijkę tekstu, czy konto? :*

Cytat

par. 6
p) ?sztucznego? nabijania licznika postów;

A co to znaczy?

Cytat

par. 6
t) umieszczania odnośników do nielegalnie rozpowszechnianych treści chronionych prawem autorskim (tzw. warez);

Jejki, Jożin z Bażin znalazł się pewnie na tjubce bez zgody Mladka/wytwórni płytowej. Jak i 90% innych tjubek. Skasujmy temat o dedykacjach muzycznych!

I moje konto, bo zadedykowałem kiedyś abigail piosenkę :<

Cytat

par. 10
2a. Sankcje dodatkowe podlegają łączeniu.

Trochę to lamerskie - dodawać literki do cyferek przed pierwszą nowelizacją :D

Na koniec, z dedykacją dla autorów regulaminu:

Cytat

Art. 385(3). W razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności:
8) uzależniają spełnienie świadczenia od okoliczności zależnych tylko od woli kontrahenta konsumenta,
9) przyznają kontrahentowi konsumenta uprawnienia do dokonywania wiążącej interpretacji umowy,
10) uprawniają kontrahenta konsumenta do jednostronnej zmiany umowy bez ważnej przyczyny wskazanej w tej umowie,
15) zastrzegają dla kontrahenta konsumenta uprawnienie wypowiedzenia umowy zawartej na czas nieoznaczony, bez wskazania ważnych przyczyn i stosownego terminu wypowiedzenia,
19) przewidują wyłącznie dla kontrahenta konsumenta jednostronne uprawnienie do zmiany, bez ważnych przyczyn, istotnych cech świadczenia,

I zadanie dla wszystkich dzieci - dopasujcie punkciki do paragrafików nowego regulaminu! Zapewniam, to świetna zabawa.

Zanim ktoś mi napisze, że forum to nie przedsiębiorca, nieśmiało wspomnę, że według mojej najlepszej wiedzy, uzyskanej drzewiej, kiedy strona rejestrkrs.pl nie była jeszcze chroniona hasłem i wymogiem zapłaty 10 złociszy, Fundacja Studentów i Absolwentów Prawa Dialectica, wpisana pod nr 0000288742, jest też wpisana do rejestru przedsiębiorców [że też się Wam chciało płacić za ten wpis...] ;)

Dołączona grafika

Citations.pl - Guide to Polish Legal Citation

#34 altowiolistka

• 9879 postów

Napisano 10 luty 2008 - 13:43

Fundacja Studentów i Absolwentów Prawa. :lol:

Użytkownik altowiolistka edytował ten post 10 luty 2008 - 13:43

ビオラ休みの日には, いつもゴロゴロ。

#35 _użytkownik usunięty_

Napisano 10 luty 2008 - 13:46

suszi napisał:

Cytat

par. 6
t) umieszczania odnośników do nielegalnie rozpowszechnianych treści chronionych prawem autorskim (tzw. warez);

Jejki, Jożin z Bażin znalazł się pewnie na tjubce bez zgody Mladka/wytwórni płytowej. Jak i 90% innych tjubek. Skasujmy temat o dedykacjach muzycznych!

Użytkownik kinga. edytował ten post 10 luty 2008 - 13:47

#36 Jean

• LAPD officer

• 13891 postów
  • Zajęcie:terroryzm międzynarodowy, broń palna, materiały wybuchowe, techniki walki miejskiej, sztuki walki

Napisano 10 luty 2008 - 13:47

Cytat

A co to znaczy?

Niedokładnie wiadomo, to kwestia uznania administracyjnego. W kontekście tego, że w tematach spamerskich nie ma licznika, chodzi głównie o pseudomerytoryczne dyskusje w działach merytorycznych w klimacie "a wiesz może, czy...", "no chyba, ale nie jestem pewien...", "a jest ktoś pewien?", "Chyba nie ma...", "a był ktoś na ostatnich ćwiczeniach?", "ja nie byłem" itd. :-P

Cytat

Tak, wiem, YT jest kontrowersyjne, ale chodzi nam o to, żeby forum nie stało się miejscem wrzucania setków linków do warezu. Wiem, że YT i rapidshare działająt ak samo legalnie, ale zasada jest taka, że YT jest ok, a linki do plików ściągalnych bez użycia specjalnych programów już nie.

Cytat

Trochę to lamerskie - dodawać literki do cyferek przed pierwszą nowelizacją

Jak się nie podoba to wyjazd :-P

Cytat

Wywalicie mi rybki, aniołki, BSG, linijkę tekstu, czy konto?

Linijkę tekstu zapewne. Najlepiej sam ją usuń.
Dołączona grafika

#37 czesław

• Prezio

• 10628 postów
Napisano 10 luty 2008 - 13:55

Co do kwestii podawania powodów decyzji o skasowaniu konta/zbanowaniu to imho wydawało mi się zawsze, że uzasadnienie decyzji leży w gestii kultury i dobrego smaku, ot takiego savoir vivre

Bo jeżeli ktoś już podjął arcytrudny wysiłek i kliknął w przycisk "zbanuj" to nic mu sie chyba nie stanie jeśli napisze 2 zdania (ok 15 słów) dlaczego daje bana/kasuje konto tej osobie.

Wpasowałby sie to do tej netetykiety o której tu się tyle trąbi.

:unsure:
Szczyt hipokryzji

Cytat

Mamy najbardziej moralną armię na świecie - Edhud Barack

#38 Falk von breslau

• Prezio

• PipPipPipPipPipPipPip
  • 4691 postów

Napisano 10 luty 2008 - 13:56

Jean, sądzę, że stworzenie w Uwagach technicznych tematu, do którego byłyby automatycznie wklejane zawiadomienia o przyznanych banach plus uzasadnienie nie byłoby dla Raszty'ego problemem (mogę się mylić). Na pewno poprawiłoby to przejrzystość.

Plus uważam, że najpierw powinno się wysyłać użytkownikowi PM'kę, a dopiero potem wykorzystywać uprawnienia admina. I to powinno być w regulaminie.

Tak samo, jak uważam, że admin nie powinien mieć możliwości skracania/przedłużania bana, a jak to robi, to powinien pisać, czemu. Bo inaczej mamy chaos.
Nie mówiąc już o tym, że dla mnie teksty w stylu nie muszę się nikomu tłumaczyć trochę wpływają na zaufanie użytkowników do adminów.
Zwłaszcza, ze skoro warny należy uzasadniać, to operacje na banach chyba tym bardziej?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#39 Jean

• LAPD officer

• 13891 postów

Napisano 10 luty 2008 - 14:11

Cytat

Co do kwestii podawania powodów decyzji o skasowaniu konta/zbanowaniu to imho wydawało mi się zawsze, że uzasadnienie decyzji leży w gestii kultury i dobrego smaku, ot takiego savoir vivre

Jak widać z niektórych wypowiedzi, to niektórzy te kwestie mają gdzieś. Ale zawsze możesz, czesławie, wyjechać :-]

Cytat

Bo jeżeli ktoś już podjął arcytrudny wysiłek i kliknął w przycisk "zbanuj" to nic mu sie chyba nie stanie jeśli napisze 2 zdania (ok 15 słów) dlaczego daje bana/kasuje konto tej osobie.

Wpasowałby sie to do tej netetykiety o której tu się tyle trąbi.

"Trąbię" ja, a ja zawsze muszę dać uzasadnienie do blokady konta lub pisania, bo tylko przez ostrzeżenie mogę to zrobić.
Co do tego, ze ludzie tych ostrzeżeń nie widzą - do tej pory ludzie orientowali się tak szybko, że byłem przekonany, że idzie jakiś e-mail do usera , czy coś takiego.
Raszty po sesji się tym zajmie.

Cytat

Tak samo, jak uważam, że admin nie powinien mieć możliwości skracania/przedłużania bana, a jak to robi, to powinien pisać, czemu. Bo inaczej mamy chaos.

Uważam, że powinien mieć, bo sam raz dałem malolatowi 28 dni zamiast 28 godzin :-P i bsod musiał to zmieniać.

Cytat

Nie mówiąc już o tym, że dla mnie teksty w stylu nie muszę się nikomu tłumaczyć trochę wpływają na zaufanie użytkowników do adminów.

Dziękuję, że napisałeś "adminów", a nie "moderatorów" lub "redakcji" :-)
Wyklucz też z tego administratorów do spraw technicznych, bo to podobno nie administratorzy są.
Dołączona grafika

#40 suszi

• Prezio

• 5733 postów

Napisano 10 luty 2008 - 14:13

Cytat

W kontekście tego, że w tematach spamerskich nie ma licznika, chodzi głównie o pseudomerytoryczne dyskusje w działach merytorycznych w klimacie "a wiesz może, czy...", "no chyba, ale nie jestem pewien...", "a jest ktoś pewien?", "Chyba nie ma...", "a był ktoś na ostatnich ćwiczeniach?", "ja nie byłem" itd. :-P

Ależ to jest jak najbardziej nie-sztuczne nabijanie licznika :D Sztuczne kojarzy mi się ze stosowaniem jakichś wymyślnych skryptów.

Cytat

Tak, wiem, YT jest kontrowersyjne, ale chodzi nam o to, żeby forum nie stało się miejscem wrzucania setków linków do warezu. Wiem, że YT i rapidshare działająt ak samo legalnie, ale zasada jest taka, że YT jest ok, a linki do plików ściągalnych bez użycia specjalnych programów już nie.

Dobra, dobra - wiem, że YT i warez to nie to samo, ale chciałem zwrócić uwagę na wieloznaczność tego paragrafu. Tłumaczę się, zanim kinga. poszczuje mnie Tasiorem ;)

Cytat

Cytat

Wywalicie mi rybki, aniołki, BSG, linijkę tekstu, czy konto?

Linijkę tekstu zapewne. Najlepiej sam ją usuń.

E tam. Pobawię się w Martina Luthera K. We shall overcome.

Jeszcze a propos banów i bananów - po co w zasadzie jest gradacja kar w zależności od ilości warnów, skoro konto można i tak skasować w każdej chwili? :)

Ja rozumiem, że ten fragment regulaminu mógł być przeklejony z jakiegoś innego forum, ale na litość - po co powielać idiotyczne zapisy?

Dołączona grafika

Citations.pl - Guide to Polish Legal Citation

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych